Vstříc lásce k běhání

neděle 29. června 2014

Procházka - zkouška Endomondo

Runkeeper (free verze)


Endomondo (trial placená verze)

Zůstanu věrná Runkeeperu. Dnes jsem se šla projít, jen abych rozhýbala trávení po včerejším grilování. Chtěla jsem porovnat Endomondo a Runtastic, ale můj mobil zvládne jen jednu běžící aplikaci.

pátek 27. června 2014

Procházka po antibiotikách

Dnes jsem se na FB dozvěděla, že má známá uběhla 7 km za hodinu. Postla příspěvek přes Runtastic. Zeptala jsem se jí na zkušenosti s aplikacemi. Runtastic používá na doporučení kamarádek, které běhají maratony, s jinými zkušenost nemá. Tak jako já a Runkeeper, jen bez toho doporučení. Tak jsem si Runtastic stáhla a šla ho vyzkoušet na procházku. V porovnání s Runkeeperem (porovnávám neplacené verze) nemluví (RK po nastavené vzdálenosti nebo čase hlásí tempo, rychlost a vzdálenost), nemá dostupné goals (cíle, které si sami zvolíte, a pak sledujete plnění) a personal records (viz přehledná tabulka na konci příspěvku). Runtastic na Androidu v průběhu aktivity uzamkne tlačítka START a STOP, aby nedošlo omylem k ukončení aktivity. Oproti Runkeeperu se rychle synchronizuje s webem. Obě aplikace dovolují download a upload trasy v běžných formátech. Trasu jsem nahrála i do Runkeeperu, kterému zatím zůstanu věrná. Na webu Runtasticu je složitější se vyznat, nepřipadá mi tolik userfriendly jako Runkeeper. Ten je rozhodně přehlednější. U Runtasticu na mě na webu všude blikalo (čti překáželo, rušilo dojem, tahalo oči) "Buy now". Runtastic umožňuje nastavení počasí, smajlíka a typu trasy (vždy z 5 možností) pro každou aktivitu. Pro zajímavost, na doporučení manžela, jsem stejnou trasu nahrála i na Endomondo. Přehledností se vyrovná Runkeeperu, ale možnostmi ve free verzi nikoliv. Runtastic barevně vykresluje rychlost běhu, Runkeeper má zdarma přehlednou tabulku se základními informacemi. Runtastic i Endomondo po registraci nabízejí Trial placené verze, u Runkeeperu jsem si toho nevšimla. Endomondo se mi líbí více než Runtastic, v akci jsem Endomondo zatím nevyzkoušela. Už ho mám v mobilu, tak ho na další prochajdě zkusím, ale zatím mé srdce bije pro Runkeeper. Právě hlášení tempa, po doběhnutí hlášení osobních rekordů a graficky znázorněné plnění stanoveného cíle mě motivují. Bez toho by se mi tak dobře neběželo. Když mi po příšerném běhu naskočil rekord délky, potěšilo to. Když po skvělém běhu naskočily hned 3 rekordy, paráda. Krásně to znázorňuje zlepšování výkonu. Runkeeper má také pěkné statistiky dostupné ihned po doběhnutí v aplikaci - screeny, které přikládám k deníku. Díky nim nepotřebuji placenou verzi :) Postup si pohlídám sama.

Co se týče procházky, nasadila jsem svižnější tempo chůze, chtěla jsem udržet 6 km/hod, a bylo to naprosto v pohodě. Kvůli antibiotikům, které jsem v úterý ráno dobrala a které se ze mě určitě ještě nedostala všechna, jsem si zvolila trasu 2 km. Nechtělo se mi, cítila jsem se unavená, chybělo mi ono nadšení pro vyběhnutí, ale po kilometru bych šla klidně dalších 5 :) bylo příjemně, klasicky západ slunce, paráda. Trošičku jsem protáhla tělo :) a cítím se dobře.

Runkeeper

Runtastic

Endomondo


Proč vyhrává Runkeeper?

neděle 22. června 2014

Podprsenka Panache Sport

Jak je důležité míti Filipa, aneb Jaké tajemství skrývá dobře padnoucí podprsenka!

Konečně mi dorazila objednaná podprsenka Panache Sport. Vzhledem k tomu, že jsem si vybrala starší model (šedou barvu), cestovala ke mně až z Anglie 3 týdny. Ale čekání se vyplatilo! Obvod bych potřebovala krapet těsnější, nicméně ta podpora dekoltu je bezkonkurenční. Jako bych žádná prsa neměla. Podprsenka je drží pevně nahoře v místech, kde bývaly před 10 lety. Těsnější obvod by mi je držel ještě lépe, vyzkoušela jsem to na 3. háčku podprsenky. Nutno podotknout, že paní z obchodu mi na dotaz po mailu radila těsnější obvod. Mají mou plnou důvěru. Své volby nelituji, během běhání je mi na těle příjemná a neškrtí, čehož jsem se obávala. Moc těsný obvod bych nesnesla ani bez pohybu. Materiál je pevný, příjemný, všude jsou minimálně 2 vrstvy materiálu, takže tření mezi kůží a látkou se přenáší mezi dvě vrstvy látky a kůže netrpí.

Další plus má tato podprsenka za to, že mi pomohla od bolesti zad v kanceláři. Když mám dlouhou službu a necítím se fit ohledně zad, s touto podprsenkou krizový den naprosto bez problémů zvládnu. S mou skoliózou je tato podprsenka pro mne vysvobozením.


Na první fotce mám mou běžnou podprsenku, na druhé mám pod tílkem Panache Sport, třetí fotka je bez tílka.

Jak řekla má babička na svatbě: "Ta by na ně potřebovala lešení!" Tak tuhle podprsenku bych přirovnala právě k tomu lešení. Nutno podotknout, že pod svatební šaty jsem žádnou podprsenku neměla. Podprsenka je vpředu vyšší, z tílek s výstřihem vykukuje. Nicméně, pokud bych měla pevnější postavu, nic by mi nebránilo ji nosit samotnou. Cítím se v ní naprosto skvěle.

Jak jsem již napsala, mám volnější obvod, takže bounce test na mně nevypadá stoprocentně. Když si ji zapnu na poslední háček, je to ono, ale nehodlám si vytahat obvod hned na začátku. Slibuji sobě, že pokud mi běhání vydrží (nebo zhubnu..nebo obojí), že si tuto podprsenku koupím ještě jednu. Nebo když ji nabídnou v barevné kombinaci, která na mě bude křičet MUSTHAVE! Doporučuji - 11/10!


čtvrtek 19. června 2014

Procházka

Abych vyzkoušela, jak se mé tělo vypořádává se streptokokem a také abych neseděla pořád doma na zadku, šla jsem se projít s manželem na pohodu po okruhu, který jsem už také uběhla. Ještě to není úplně ono. I když už odezněly bolesti kolen, kotníky stále nejsou úplně ready. Podle zprávy od lékařky mám dobrat antibiotika. Na různých webech píší, že po dobrání je lepší týden dva počkat, tak se budu procházet, s aktivitou přestat nehodlám a zdraví si zničit kvůli horlivosti také ne.


úterý 17. června 2014

Pauza - léčení

Tak to mám potvrzené, že nesimuluji, neschopenka+penicilín, usadil se ve mně nějaký kok. Na jednu stranu mě to štve, že můj pokrok půjde vniveč, ale na druhou stranu jsem ráda, že to nemám z běhání :) Zdravý rozum mi velí držet tělo (a zejména nohy) v klidu, teď mi to velí i doktorka. A jsem na sebe i pyšná, že přese všechno se na běhání těším. Na ten obdenní boj sama se sebou a zdravé endorfiny. A teď se budu týden rozmazlovat (léčit).


neděle 15. června 2014

Pauza

Bohužel po posledním běhu neustoupila bolest kolen, kotníků ani kyčlí. Zřejmě se ve mně něco pere, mám zvýšenou teplotu a klouby bolí při únavě i v klidu. Jakýkoliv ráznější krok, natož poskok, je spojen s tupou bolestí v každém kloubu, hlavně v kolenou. Možná je to i kvůli špatné technice, ale vzhledem k celkovému subjektivnímu diskomfortu to tipuji na nějakou potvoru, se kterou se teď mé tělo snaží poprat. Běhání mi celkem chybí. Stačilo 9× vyběhnout a už se z toho stal zvyk :) už se těším do bot! Na několika webech píší, že klidový režim pomáhá, tak si holt dám na nějaký čas pauzu. Ačkoliv jsem na tento WEB nenarazila před prvním vyběhnutím, těchto 40 rad mohu zatím potvrdit.

Děkuji za skvěle sepsaný článek ZDE, kde jsou 3 základní pravidla, kterými se řídím od začátku a nyní mi dodávají klid na duši, stačí používat zdravý rozum:
Běhejte pomaleji, než si myslíte, že byste běhat měli.
Neběhejte, pokud si myslíte, že byste běhat neměli.
Běhejte častěji, než si myslíte, že byste běhat měli.


Právě se budu řídit radou č. 2

Držte mi palce, ať se se mnou ta potvora co nejdříve rozloučí!

pondělí 9. června 2014

Běžecký deník - 9. vyběhnutí




9. vyběhnutí
09.06.2014
19:54-20:27 (33 minut)
3 810 m
Celkem uběhnuto: 29,5 km


Heslem dnešního dne byla bolest. Minule mě bolely všechny klouby od pasu dolů, dnes jen kolena, a to pod koleny na vnitřní straně. Při vyběhnutí bylo 25°C ve stínu, takže jsem věděla, že to bude boj. Od prvního kroku jsem ale bojovala s bolestí kolen, svaly nebolely vůbec, dokonce i dech šel dobře sladit s krokem, ale ta bolest mě nutila přestávat běžet a jít pomaleji. Cestou zpět jsem viděla 2 srnky :)

sobota 7. června 2014

Běžecký deník - 8. vyběhnutí

Včera byly pivní slavnosti, takže kromě procházky z Výstaviště na nádraží a z vlaku domů jsem žádnou aktivitu nevyvíjela. Sluníčko bylo zrádné, dnes pociťuji známky úžehu, také proto že jsme dnes několikrát obraceli seno. Pro jistotu jsem si vzala i čelenku, abych podpořila termoregulaci.

8. vyběhnutí
07.06.2014
20:36-21:07 (31 minut)
3 470 m
Celkem uběhnuto: 25,7 km


Těšila jsem se, že si zaběhám, ale ihned po vyběhnutí mi bylo jasné, že dnes to bude boj. Bolely mě lýtka, měla jsem neskutečně ztuhlé nohy, čím dál více mě bolely kyčle, byl to v pravém slova smyslu očistec. Když jsem běžela, uběhla jsem delší vzdálenost (3 patníky!), ale o to déle jsem pak musela jít, vůbec to nešlo a bylo to čím dál horší. Po běhu jsem dala horkou sprchu a hotDrink, jdu spát. A jako na potvoru se mi běh neuložil, respektive nesehrál s webem a z mobilu smazal. Zachytila jsem jen screeny ihned po doběhnutí.


středa 4. června 2014

Běžecký deník - 7. vyběhnutí

Po neděli jsem měla řádně zničené nohy, puchýře, svaly bolely, v pondělí jsem tedy nevyběhla. Včera jsem to měla v plánu, ale nevím, jestli se měnil tlak, nebo co se mi dělo - točila se mi hlava a bylo mi špatně od žaludku. Dnešek mi ale opravdu sedl.

7. vyběhnutí
04.06.2014
19:48-20:16 (28 minut)
3 780 m
Celkem uběhnuto: 22,3 km


Dnes jsem se rozhodla změnit trasu. Za prvé mi někdo shodil portál na nádraží (Ingress) a za druhé to chtělo změnu prostředí, abych viděla pokrok, a také, abych se neděsila, že někoho potkám. Bylo fajn vidět tu změnu, že na mé běžné trase, kterou chodívám pěšky, dokážu popoběhnout daleko dál než dříve :) zapadlo slunce, 18-19°C, paráda. Po doběhnutí mi Runkeeper nahlásil 3 rekordy. Držím si dobu běhu, zvyšuji vzdálenost a tedy i tempo (a spálené kalorie).

neděle 1. června 2014

Běžecký deník - 6. vyběhnutí - aktivní den!

Nečekaná návštěva rodiny se proměnila v procházku.

I po téměř 8 kilometrech jsem se rozhodla přidat další, jen v rychlejším tempu.

6. vyběhnutí
01.06.2014
20:36-21:05 (29 minut)
3 520 m
Celkem uběhnuto: 18,5 km


Dneska to bylo trochu unavující, heslem bylo přežít. Ze začátku mi hodila aplikace špatnou startovní pozici, takže jsem musela opravovat mapu na webu, výsledky jsou proto rozhozené. Dnes jsem také ocenila další vlastnost podkolenek (kromě tepelného komfortu), a to ochrannou funkci. V půli běhu jsem totiž zakopla o pravou špičku a udělala parakotoul, naštěstí nejelo auto. Trochu jsem si natloukla koleno, loket a dlaně. Nicméně jsem doběhla.