Vstříc lásce k běhání

čtvrtek 31. července 2014

Běžecký deník - 14. vyběhnutí

14. vyběhnutí
31.07.2014
19:58-20:32 (34 minut)
4 020 m
Celkem uběhnuto: 48,9 km

AVG HR: 152 bpm (1. polovina běhu 140-160, 2. polovina běhu 150-170)
HR: 96-174 bpm, po 5 min 98 bpm, po 15 min klid

Po běhu je mi skvěle. Před během jsem se musela donutit vyběhnout. Jelikož jsem si s manželem dala popcorn, musela jsem vyběhnout :) šlo to. Vzala jsem si boty z Lidlu, bylo po dešti, snad 99% vlhkost, ale ochladilo se - nebylo 23°C jako minule, ale 19°C. V polovině mi došla baterka a uslyšela jsem "activity stopped", no to snad ne. Vypnula jsem rádio a spustila další běh. Dýchalo se mi dobře, tentokrát jsem dělala pauzy kvůli svalům.


úterý 29. července 2014

Běžecký deník - 13. vyběhnutí

13. vyběhnutí
29.07.2014
19:53-20:29 (36 minut)
4 080 m
Celkem uběhnuto: 44,8 km

AVG HR: 152 bpm (1. polovina běhu 130-150, 2. polovina běhu 150-170)
HR: 80-173 bpm, po 5 min 90 bpm, po 15 min klid


Dnes se mi běžet nechtělo. Vyčerpávající den, navíc 23°C dusno před bouřkou (teď už prší). Bylo to těžké, ale jsem ráda, že jsem se k tomu dokopala. Jako bych tušila, že mi během cesty začne stávkovat telefon, nastavila jsem si časovač na sporttesteru. Zajímalo by mě, na základě čeho vypočítává spálené kalorie Runkeeper a sporttester. RK říká 200, ST říká 590. Trošku rozdíl. ST navíc tvrdí, že jsem spálila 146 g tuku. Po celou dobu běhu jsem si hlídala tep, aby maximální nepřekročil 174, když se toto číslo přibližovalo, zpomalila jsem. První polovinu běhu se mi dařilo držet tep na úrovni 130-150 bpm, druhou polovinu se nedostal pod 148, ačkoliv jsem tempo nezvyšovala. Už jsem byla unavená. Největší problém mi dělá dýchání. Nohy nebolí, jen to nemohu udýchat. V polovině trasy mi přes cestu přeběhla černá kočka (proto mi přestal fungovat RK!), cestou zpět dvě bílá koťata (jako znamení, že se to aspoň na konci uloží?). Neustále jsem někoho potkávala, cyklisty v dresu, auto, motorku, babetu. Takový frmol!

A také jsem potkala žraloka ;)

neděle 27. července 2014

Víkendové domácí fitko

Včerejšek a dnešek jsem strávila na stavbě. Vybourali jsme celé patro, běhat už jsem tedy nebyla. Jsem příjemně unavena, zabrat dostalo celé tělo. Už minulý víkend jsem tam neděli strávila.

ráno a večer

pátek 25. července 2014

Nucená změna fontu

Od včerejška jsem byla nucena změnit font písma, protože stávající přestal podporovat speciální znaky (ě,ž ...) a mě dohání k šílenství, když vidím rozházené písmo. Nerozumím tomu, že v šablonách písmo funguje, jak má, ale na webu to zlobí. Doufám, že to napraví. Georgia je z nouze ctnost, ale opravdu to není typ písma, který bych na svém blogu chtěla mít. Kdo ví, jak to opravit (pokud já sama můžu), poraďte, díky.


čtvrtek 24. července 2014

Běžecký deník - 12. vyběhnutí

12. vyběhnutí
24.07.2014
19:53-20:25 (32 minut)
3 880 m
Celkem uběhnuto: 40,7 km



AVG HR: 155 bpm

HR: 144-179 bpm, po 5 min 99 bpm, po 15 min klid


Telefon mi zpočátku stávkoval, takže mi napočetl 200 metrů křížem krážem (jsem asi Spiderman) navíc. Naštěstí je editace na webu snadná a přehledná.

Hlídala jsem si tep, podle sporttesteru jsem se stále držela v aerobním pásmu, v pásmu spalování tuku dle fitcoach a pásmu vhodném pro trénink kondice dle spinattic. Sporttester mi ukazoval zónu kondice. Jelikož je mým cílem posílení kondice a snem pevnější postava, je to ok. Podle sporttesteru jsem ale KO :D Fitness level 1 (ze škály 1-6). 

Hodinu před během jsem si dala s manželem vajíčko natvrdo. Ano, byla to chyba. Bylo horko, bylo mi těžko a padaly mi kalhoty. Ty oranžovo-šedé, které měly být the best! Ach jo. Více jsem šla, než běžela, hlavně druhou polovinu. Ale vyrazila jsem a dorazila jsem do cíle. Chyběl mi kyslík, ruměnec vykvetl už v půli cesty, žízeň. Tak příště. Jo a boty jednoznačně Nike!


středa 23. července 2014

Sporttester

Dnes jsem si s pomocí Sporttesteru z Lidlu a informací z webů fitcoach.cz a spinattic.cz vypočítala tepovou frekvenci.

Dle instrukcí na fitcoach mi vyšlo:
Maximální tf: 226 – 26 = 200 tepů za minutu 
Klidová tf: 65 tepů za minutu 
Rezervní tf = 200 – 65 = 135 tepů za minutu. 
Dolní mez aerobního pásma: 135 x 0,50 + 65 = 132,5 tepů za minutu 
Horní hranice aerobního pásma: 135 x 0,85 + 65 = 180 tepů za minutu
Pásmo rozvíjející – trénující: 150-180 tepů za minutu
Pásmo spalování tuku:130-150 tepů za minutu
Pásmo zdravotní – udržující: 110-130 tepů za minutu 

Dle kalkulačky na spinattic mi vyšlo: 
Maximální tf: 200 tepů za minutu 
Klidová tf: 65 tepů za minutu 
Ideální tf pro hubnutí: 135 až 153 tepů za minutu 
Tf vhodná pro trénink kondice: 146 až 166 tepů za minutu 
Tf pro náročný trénink kondice: 166 až 187 tepů za minutu 
Neměli byste překračovat tepovou frekvenci 173 tepů za minutu. 

Dle článku Rostislava Bažanowského na webu bezvabeh.cz by tepová frekvence běžeckého začátečníka měla pohybovat na 50 až 70 procentech maximální tepové frekvence. Což je 100-140 tepů za minutu (?). 

Také má dle článku smysl používat měřič tepové frekvence tak po měsíci běhání. +1 pro mě 

Jsem potěšena, že má klidová tepová frekvence není mimo normu. Vzhledem k mé anémii to není špatná startovní pozice. 

Tepovou frekvenci si také mohu doplnit k běhu na Runkeeperu.

úterý 22. července 2014

Běžecký deník - 11. vyběhnutí

11. vyběhnutí
22.07.2014
20:05-20:37 (32 minut)
3 820 m
Celkem uběhnuto: 36,9 km

Včera lilo, běžet se nedalo, na dnešek se mi špatně spalo, něco mě pokousalo. Ve dvě v noci jsem si musela vzít Dithiaden, abych se neuškrábala k šílenství a alespoň se trochu vyspala. Ráno jsem byla jak přejetá parním válcem a cestu do práce jsem prospala. Nemohla jsem se vůbec nastartovat. ALE když jsem si včera nakoupila tolik věcí, musela jsem vyběhnout! 

Bylo parno, 20°C po dešti, hůř se mi dýchalo a po doběhnutí jsem byla rudá jak rak. Z běhu se mi uložila jen půlka, po doběhnutí se mi neuložil jeden screen. A podle Charts jsem slezla pěknej kopec. Hm. A podle prvního screenu je vidět, že mi to započítalo na mapě jen polovinu, naštěstí čísla na screenu odpovídají celému běhu, na webu jsem pak všechny údaje doplnila. Byl to těžší běh, což se dalo čekat, nicméně jsem si dala rekord ve vzdálenosti, oproti poslednímu běhu po téhle trase jsem dala o patník víc. A hlavně už ze mě zřejmě vyprchala antibiotika (dobrala jsem je přesně před týdnem) a vrátila se mi forma, protože jsem půlku běžela, půlku šla. Oproti minulému běhu byla změna znatelná. Stejná doba běhu, ale minule o 300 metrů kratší vzdálenost a ten pocit byl nezměřitelný. Věřím, že kdybych běžela ve svých Nike, byl by rozdíl ještě větší. A nemusela bych se do rozeběhnutí tak nutit.

Musím se od minule opravit - nezačínala jsem od nuly, ani od mínus tří - pocitově ano, dýchání také, ale svaly, ty běhání nezapomněly a ačkoliv jsem si 4 týdny doslova válela šunky na houpačce s knihou na klíně, po běhu mě nebolely! Ani den poté (23.7.) žádná bolest. Jsem ráda, že jsem ten běh nevzdala. Ještě 2 běhy a celkově uběhnu maraton :-D




Crivit Man vel. 42 (444,- Kč) vs.  Nike Dart 10 Woman vel. 42 (999,- Kč)






Vyzkoušela jsem nové boty z Lidlu. Po dešti běhat v bílých botkách není ideální, tak se mi to hodilo. Boty jsou pro mě tvrdší, více cítím terén a je mi to nepříjemné. Dnes jsem je měla v práci na noze a po půl dni nošení se povolily. Víc se už asi povolovat nebudou. Tkaničky jsou příliš dlouhé. Boty ale dost větrají, což beru jako plus, nezapaří se mi noha. Bota je i volnější. Na délku je mi asi jako Nike, ale nepadne mi do ní ta noha tak dobře, aby mi obemkla chodidlo. Nike je bytelnější bota, lépe nohu drží. I když mám před prsty místo, v nártu je pevná. Pod patou i pod polštářky pod prsty je dost vypolstrovaná. Oproti Crivit jsou mé nohy v Nike jako na obláčku. Stály ale více než dvojnásobek. Crivit je měkčí bota, nedrží nohu tak pevně, jak potřebuji se svými kotníky. Také v nich nemohu běhat stejně jako v Nike, musela jsem pozměnit styl. Do deště, po dešti si je brát budu, ale na mé běžné běhání zůstanu věrná Nike Dart 10. Že bych si hned napoprvé vybrala botu vhodnou pro mé běhání? +1 pro mě




Co se týče kalhot, jsem spokojená. Kapsičku jsem využila na telefon, skvěle se tam vejde, při běhu o něm nevím a nemusím ho mít v ruce. 

Výbava

Tak jsem v Lidlu nakonec koupila i boty - pánské velikost 42. Na kalhotech jsem objevila perfektní kapsičku na zadku. Ale ty oranžové věcičky jsou prostě skvělé!

Ve skříni jsem si už před časem vybrala poličku na věci k běhání, abych je měla na očích a nemusela prohrabovat celou skříň. Po včerejších nákupech jsem poličku musela vyklidit o něco více. Tak jsem si věci přeuspořádala a za svou výbavu musím poděkovat Lidlu, jelikož má výbava je téměř jen z něj.


Můj nynější arzenál :)


pondělí 21. července 2014

Doplnění šatníku

Od minulého týdne jsem jen na trní, aby dnešní nákupy vyšly. A jelikož jsem do Lidlu vyrazila cestou do práce, tak vyšly!


Mé dnešní úlovky jsou:

Kalhoty, vzala jsem si oboje, vel. L. Sukně mě neoslovila.

Trička měli v různých barvách, ale šekaté šedé bylo o ničem a čistě černé mi na silnici přijde stejně jako šedé nepraktické - pro řidiče bych byla neviditelná. Vzala jsem si vel. L.

Ponožky mohu jen a jen doporučit, jsou funkční, moc dobře polstrované a ty barvičky, které mají tentokrát, jsou naprosto úžasné. A na zničené nožky s puchýři jsou jako balzám i na následné nošení. Ponožky mají polstrovaný nárt, patu, vnější došlap chodidla a zejména prsty, které opravdu chrání. Na webu uvádějí polstrování i Achilovy šlachy a vysoce pružný a komfortní lem. Materiál: polyamid, polyester, polypropylen, elastan. Musela jsem si vzít oboje.

Dala jsem šanci také Sporttesteru. Elektroniku z Lidlu beru s rezervou, ale už delší dobu jsem přemýšlela nad hrudním páskem kontrolujícím tepovou frekvenci, takže se mi tato investice nezdála zas tak přehnaná.

Podívala jsem se i na boty, ale mou velikost 41 nevyrábějí ani v dámské, ani v pánské verzi. Vzala jsem na nohu dámskou 40, malá. Pánská 42 mi nebyla zas tak velká, ale neseděla mi na nohu. Nicméně botky si po mně vyžádala mamka, že chce i pro tátu, tak mezi mé úlovky patří i poslední pár dámských bot vel. 42 a poslední pár černých pánských bot vel. 44. Botky jsou o trochu těžší než mé Nike Dart 10 a jsou také více ogumované, nebo jak to nazvat, mé nemají pogumovanou špičku, ani ten proužek pod patou. Obuv je určena na pevný povrch, do terénu tedy vhodné nebudou. Vzhledem k mým vachrlatých kotníkům mohu běhat stejně jen po rovném pevném povrchu, bohužel na mou nohu velikost nemají. Ale třeba cestou z práce je doplní ;) a zázračně mi některé budou ;)

sobota 19. července 2014

Procházka

Runkeeper na mém Androidu

Runkeeper na manželově iPhonu


Dnes jsme se šli s manželem projít, abychom porovnali Runkeeper na našich mobilech. Aktivitu jsem na obou telefonech odstartovala a stopla v tu samou chvíli. Můj telefon není z nejrychlejších, manželův je svižnější. Bylo to znát i na Audio Cues (hlášení informací). Hlášení na androidu trvalo déle a bylo pomalejší tempo hlasu než u manžela. Šli jsme jednu trasu tam a zpátky. 

Na běh bylo dnes horko a dusno. Po minulém běhu mě bolelo v krku. Nemuselo to s ním souviset, ale mohlo, tak to teď nechci riskovat. Nejspíš to bylo tentokrát virového původu, protože to ustalo po léčbě slivovicí :) jsem čtvrtý den po antibiotikách.

středa 16. července 2014

Běžecký deník - 10. vyběhnutí - opět od nuly


10. vyběhnutí
16.07.2014
19:33-20:05 (32 minut)
3 510 m
Celkem uběhnuto: 33 km


Během dne jsem ani neměla myšlenku na běh. Těsně před koncem pracovní doby jsem si všimla, že Lidl bude mít v akci běžecké potřeby. V 365L3fteeHappyDays je obrázek kalhot, které prostě musím mít! Cestou domů zavolal manžel, že není doma a vrátí se pozdě, takže volný večer jen pro sebe? Celkem mě to navnadilo k běhu :) Co ale čekat od běhání s pětitýdenní pauzou, když to běhání předtím trvalo ty týdny jen tři?!? Četla jsem, že se nezačíná od nuly, protože postup se jen tak snadno neztratí a člověk se snáze dostane do formy. No tak já dnes nezačínala od nuly, ale od mínus tří. Fakt to byl děs. Možná to je tím, že vůbec první běh byl v pohodě a samým natěšením jsem ze sebe vydala více, než jsem tušila. Abych to po antibiotikách, které jsem dobrala teprve včera, nepřepískla, dávala jsem si na sebe pozor. Píchalo mě u srdce, pak v boku, nakonec v rameni... ne, už se takhle moc pozorovat nebudu. Spíše jsem šla, než jsem běžela, ale běh to úplně nebyl. Takové sem tam popoběhnutí mezi chůzí. Nejdelší vzdálenost jsem dala na dva patníky. A další dva jsem prošla.


Z běhu ale mám dobrý pocit, ta příroda mě nabila.


čtvrtek 10. července 2014

Panache Sport - youtube

Dnes vyšlo nové video o Panache Sport od spravnapodprsenka.cz


V 8:05 na videu paní říká přesně to, co jsem psala minule. Já napsala lešení, paní ji definovala jako brnění. Oboje je naprosto přesné.

úterý 1. července 2014

Delší pauza

Tak streptokoka se ve mně nepodařilo zahubit a opět řádí. S vidinou pauzy v běhání minimálně na další měsíc kvůli léčbě antibiotiky mě příliš netěší, ale s angínou jsem si již užila dost, abych věděla, že se nemá podceňovat.